Nordic World Of Coffee 2015

Nordic-World-Of-Coffee-2015

Po prvi put u životu odlučio sam otići u inozemstvo na sajam kave. Odabrao sam najveće događanje u industrije kave u Europi ove godine, sajam kave Nordic World Of Coffee 2015 u organizaciji SCAE-a (Speciality Coffee Association Of Europe). Sajam se održao od 16. do 18. lipnja u prekrasnom Göteborgu u Švedskoj. U sklopu sajma održalo se čak pet svjetskih prvenstava: u isprobavanju kave, u prženju kave, u latte artu, u koktelima te brewers kup. Osim prvenstava, na sajmu su bili brojni predstavnici proizvođača kave i prateće industrije iz cijeloga svijeta.

Coffee village - mjesto gdje su se predstavljali coffee shopovi, tvrtke te proizvođači razne opreme za kavu

Coffee village – mjesto gdje su se predstavljali coffee shopovi, tvrtke te proizvođači razne opreme za kavu

Na sajmu sam sudjelovao kao volonter, što se pokazalo kao sjajna odluka. Radio sam na sajmu četiri dana – dan prije sajma i sva tri dana koliko je sajam trajao. Dan prije otvaranja nisam trebao raditi, ali sam želio pomoći organizatorima u pripremi i vidjeti kako sve to izgleda u dvorani dok još nema posjetitelja i izlagača. Sudjelovao sam u pripremi za prvenstvo u latte artu, a posebno mi je drago da sam slagao pripremno mjesto i za prvaka Indonezije Iwana Setiawana kojega sam već prehodno dugo vremena pratio putem Instagrama. Kasnije sam imao priliku i upoznati ga, porazgovarati i slikati se s njime.

Moje radno mjesto u brew baru

Moje radno mjesto u brew baru

Sva tri dana sajma radio sam kao leading barista u brew baru, radeći Aeropress. Imao sam čast raditi kavu od Tima Wendelboea, koji slovi za jednog od najvećih stručnjaka iz svijeta kave. U brew baru smo imali deset sponzora sa svojim kavama, a jedino je Wendelboe poslao osobu da provjeri kako se njegova kava radi. Aeropress s njegovom kavom (Finca Tamana Castillo iz Huile, Kolumbija), radio sam po uputama njegova managera koji je nakon pomnog ispitivanja rekao da je kava savršeno pripremljena.

Pult za kojim sam radio bio je vrlo posjećen budući da je bio smješten tik do glavne tribine na kojoj su se odvijala sva najvažnija događanja i gdje su prolazili svi posjetitelji sajama. U životu nisam napravio toliko Aeropressa, ni prije, a niti poslije sajma. Kritike su bile iznimno pozitivne, što me naravno vrlo obradovalo. Osim što sam pripremao kavu od Wendelboea, radio sam i s kavom (Etiopia Yirgacheffe) od lokale pržionice Da Matteo koja slovi kao najbolja u Göteborgu i zbilja me oduševila.

Brew bar, pogled izvana - najbolji pogled na sajmu

Brew bar, pogled izvana – najbolji pogled na sajmu

Jadan od razloga zašto sam se odlučio volontirati bio je taj da vidim gdje se nalazim u odnosu na druge volontere koji su na sajam doputovali iz cijelog svijeta. Bilo je tu i vlasnika coffee shopova, barista, managera, entuzijasta i drugih iz svijeta kave. Mnogi od njih imaju puno više iskustva u speciality coffee industriji od mene na raznim pozicijama i po stažu. Tijekom sajma dao sam sve od sebe da radim što bolje kave, da mi gosti budu zadovoljni i da organizatori sajma budu zadovoljni sa mnom.

Na kraju sajma imali smo sastanak svih volontera koji su radili na brew baru i u espresso baru (bilo nas je oko 40 volontera), a sastanak je vodio Steve Hall iz Caravan Coffee Roastersa, koji je bio manager brew bara. Sastanak je započeo tako da je prozvao moje ime, što me iskreno iznenadilo. Prvo sam pomislio da sam sigurno nešto loše napravio, međutim Steve je rekao da sam od svih volontera upravo ja bio najbolji tijekom sva tri dana sajma! Bio sam vrlo ponosan na sebe, ali i na činjenicu da se ipak može i u Zagrebu jako kvalitetno učiti o kavi.

Moje drage kolege iz brew bara

Moje drage kolege iz brew bara

Sva tri dana sajma imao sam prilike isprobavati kavu iz cijelog svijeta. U najboljem mi je sjećanju ostala Gejša iz Paname, koja je stvarno nešto posebno. Sudjelovao sam na brojnim kušanjima (cupping), prezentacijama, pratio natjecanja, vidio i naučio puno toga o raznoj opremi i upoznao mnoge osobe iz svijeta kave. Od svih poznatih osoba nitko nije bio bahat ili nije imao vremena za slikanje ili kraći razgovor. Imao sam priliku upoznati i WBC prvaka svijeta Sašu Šestića, koji se pokazao kao krasna osoba. Upoznao sam i Dritana Alselu, najpopularnijeg baristu na društvenim mrežama, koji mi je svaki dan dolazio na pult po Aeropress. Dobio sam autogram od Jamesa Hoffmana koji mi se potpisao u svoj The World Atlas Of Coffee, a najbolji dojam na mene je ostavio Christian Urllich, svjetski prvak u latte artu iz 2014. godine.

Uz sva događanja na sajmu, uspio sam i obići Göteborg, koji je stvarno prelijep. Ljudi su iznimno kulturni, grad je isto tako iznimno čist, odlično je prometno povezan i čak sam se uspio bez problema navići na kratke noći. Sunce naime u lipnju zalazi tek iza 10 navečer, a izlazi već u 4 ujutro! Sve u svemu, prezadovoljan sam odlaskom na sajam. Bilo je to odlično iskustvo. Svim kolegama baristima bih preporučio da odu volontirati na jedno takvo događanje, a ja ću ponovno ići volontirati na World Of Coffee sljedeće godine u Dublin, kada će u sklopu sajma biti održano i svjetsko prvenstvo za bariste!

Goteborg

Najveći jedrenjak na svijetu nalazi se u Goteborgu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.