AeroPress mi je osobno najdraži način pripreme kave nakon espresso aparata. Vrlo ga je jednostavno koristiti i njime se može lako napraviti vrhunska kava, a kako je izrađen od plastike, vrlo je zahvalan za putovanja. U svijetu je AeroPress toliko popularan da od 2008. godine postoji svjetsko prvenstvo u AeroPressu! Na osam održanih prvenstava najviše su slavili Europljani, čak sedam puta, od kojih najviše Belgijci i to tri puta. Hrvatska još nije imala svojih predstavnika na prvenstvima, a nadam se da će se to u skoroj budućnosti promijenti.

Najveća prednost AeroPressa je lakoća pripreme kave. Diljem interneta mogu se naći brojni recepti za pripremu AeroPressa, a na službenoj stranici svjetskog prvenstva također se mogu vidjeti najbolji uradci. Za AeroPress se ne može koristiti bilo koja kava ako želite biti u potpunosti zadovoljni. Moja je preporuka koristiti kave koje su pržene za pripremu filter kava, tj. svjetlije pržene kave. Trenutno su najbolje kave iz skandinavskih zemalja, u čije sam se kvalitete uvjerio tijekom sajma World Of Coffee u Göteborgu.

Postoje dva načina pripreme AeroPressa: tradicionalan i naopačke. Većina koristi drugi način jer kad se radi AeroPress naopačke, onda se spriječava prerano curenje tijekom pripreme.

Priprema AeroPressa

1. Za pripremu dobrog AeroPressa potrebno je imati:

AeroPress-1

2. Potrebno je staviti AeroPress naopačke na vagu i treba paziti da je AeroPress u potpunosti suh prije korištenja. Zatim se ubaci 15 grama kave mljevene za filter kave.

AeroPress-2

Uzeti AeroPress u ruku i protresti ga u krug, kako bi se kava ravno mjerno rasporedila. Osobno koristim malo finije mljevenu kavu no što se inače koristi.

3. U posudu za vodu naliti vodu zagrijanu na 94 stupnja. Dostatno će biti 350 grama vode.

AeroPress-3

4. Resetirati vagu da bude na nuli, startati štopericu i uliti malo vode tek toliko da prekrije kavu.

AeroPress-4a

Zatim je potrebno s drškom za miješanje promiješati kavu tri puta u krug i nadoliti vode da ukupna masa bude 200 grama. Ponovno promiješati tri puta u smjeru naprijed nazad i ostaviti kavu na miru dok ne prođe na satu 70 sekundi.

AeroPress-4b

5. Dok čekate da prođe vrijeme, uzmite papir za filter i stavite ga na držač filtera, te ga zalijte polagano s ostatkom vode u trajanju od 10 sekundi.

AeroPress-5

6. Kad prođe 70 sekundi, stavite držač filtera na AeroPress i pažljivo ga zatvorite. Okrenite AeroPress na pravu stranu i stavite ga na AeroPressov lijevak kojeg ćete staviti na prikladnu čašu ili posudu. Krenite pritiskati AeroPress u trajanju od dvadesetak sekundi.

AeroPress-6

7. Kada ste istisnuli svu kavu, AeroPress otvorite i istisnite filter i kavu u smeće. AeroPress rastavite i isperite ga vodom.

8. Uživajte u AeroPressu!

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.