U organizaciji Ceha Barista Europe (Barista Guild of Europe) u talijanskom gradu Riccioneu, u trajanju od 23. do 26. rujna, održan je njihov drugi po redu kamp za bariste. Kamp je odlična prilika za sve one koje žele steći nova znanja, razviti sposobnosti i družiti se s istomišljenicima. U prvm planu kampa je obrazovanje po standardima koje postavlja Speciality Coffee Association Of Europe, a moglo se birati između pet različitih edukativnih pravaca.

Profesionalno obrazovanje sjajna je prilika za poboljšavanje znanja i otvara brojna vrata u svijetu kave. Osim obrazovanja, na kampu su bila organizirana brojna predavanja na kojima su gostovale istaknute osobe iz industrije. Svake godine kamp prate brojni sponzori, a oprema koja se koristi na kampu najveće je kvalitete. Međutim, premda je program svakog dana bio dupkom ispunjen od ranog jutra do večernjih sati, bilo je vremena i za zabavu.

Predivno okruženje za još veće uživanje u kofeinskim danima
Predivno okruženje za još veće uživanje u kofeinskim danima

Kamp je održan u prekrasnom hotelu Corallo s četiri zvjezdice. Imao sam sreće boraviti u jednom od najboljih apartmana u hotelu sa sjajnim pogledom, no najviše me ipak oduševila hotelska kuhinja jer smo svaki dan imali priliku uživat u brojnim kulinarskim delicijama.

Predavanja

Prvi je dan započeo je predavanjem “Kako uspješno poslovati u speciality coffee industriji”, kojeg je vodio Andrew Tolley iz Taylor St Baristas. Tolley je govorio o tome kako treba voditi uspješan i profitabilan coffee shop u kojemu su svi zadovoljni – od vlasnika, zaposlenika do gostiju. Nadam se da će i kod nas jednoga dana zaživjeti takav način poslovanja o kojem je Tolley govorio.

Christopher H. Hendon
Christopher H. Hendon

Drugog dana bila su tri predavanja, a prva na redu je bila Rina Paguaga iz Nikaragve. Paguaga je govorila o tome kako su njezina obitelj i ona uspjeli izgraditi uspješno poslovanje unatoč tome što su morali zbog građanskog rata u Nikaragvi napustiti svoju farmu i  zemlju, te započeti sve ispočetka u Hondurasu. Nakon Paguage imali smo prilike slušati Sang Ho Parka iz Square Mile Coffee Roastersa, a održao je vrlo zanimljivo predavanje o standardizaciji okusa. Objašnjavao je koliko zapravo jedna šalica kave može kompleksna i o tome na koji način približiti kavu konzumentima. Maxwell Colonna-Dashwood i Christopher H. Hendon bili su zadnji predavači drugoga dana kampa, a predstavili su svoju knjigu “Water For Coffee” i održali predavanje o kemiji vode njezinom utjecaju na okus kave.

Najzanimljiviji mi je bio treći dan, kao i mnogim drugim mojim kolegama. Program trećeg dana je otvorio Christopher H. Hendon predavanjem “Izvođenje dobrog eksperimenta”. Njegovo me predavanje potaknulo da se zainteresiram za druge stvari vezane uz kavu, ne samo za njezinu pripremu, i da više pažnje posvetim kemiji, koja mi je inače do sada bila vrlo neprivlačna.

Scott Rao i ja! :)
Scott Rao i ja! 🙂

Nakon Hendona bilo je vrijeme da se predstavi i Scott Rao, čije je predavanje privuklo najviše pozornosti. Rao je održao predavanje o mjerenju ekstrakcije, koje smo svi pozorno pratili i bilježili sve njegove savjete i instrukcije. Osim predavanja imali smo priliku raditi i praktičan test u vidu cuppinga (isprobavali smo razne okuse kava). Dan prije predavanja imao sam priliku upoznati Raoa te se slikati s njim i dobiti autogram za njegov priručnik za bariste! Zadnje predavanje održao je Christian Klatt iz HEMRO Grupe o grijanju mlinaca. Klatt je naglasio da je dosljednost ključ kako bi se dobila željena doza i veličina smljevene kave, dok je većina predavanja bila o nevidljivom parametru – toplini i kako ona utječe na kavu.

Pročitajte 2. dio >

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.