< Pročitajte 1. dio

Na kamp sam najviše došao zbog edukacija, a na mom rasporedu su bile “Osnove za bariste” i “Osnove osjeta”. Premda sam mogao birati između početnog i srednjeg tečaja za baristu, obzirom na moje stečeno znanje prije kampa, izabrao sam ipak početni tečaj jer želim proći i završiti sve tečajeve za baristu. Cilj mi je usavršiti znanje, da postanem što bolji barista i da prenosim znanje na druge.

barista-guild-of-europe-1
Svako izlaganje Alessandra Bonuzzia pratilo se je s puno pažnje!

Tečaj na kojem sam sudjelovao vodila su dva talijana: Alessandro Bonuzzi s prebivalištem u Londonu, gdje radi kao voditelj školovanja u Artisan Coffee School, te Davide Cobelli, državni koordinator za edukaciju SCAE u Italiji. Prvo smo odradili praktičnu nastavu gdje smo učili o tome kako pravilno namjestiti mlinac i dobiti odgovarajuću ekstrakciju te kako napraviti espresso i cappuccino. U slobodno vrijeme smo mogli koristiti svu opremu koja nama je bila na raspolaganju, što sam itekako iskoristio, radivši s guštom na San Remo Operi i Victoriji Arduino Black Eagle! Osim toga uspio sam dobiti i dodatnu edukaciju i od drugih instruktora na kampu, što mi je iznimno pomoglo da naučim neke nove stvari, da uvidim svoje nedostatke i da se poboljšam na nekim poljima. Nakon povrataka iz Riccionea u Zagreb, moj napredak najviše su primjetili gosti u coffee shopu gdje radim.

Sandra Azevedo drži predavanje o osnovama osjeta.
Sandra Azevedo drži predavanje o osnovama osjeta.

Testiranja

Da bi se dobila diploma od SCAE, prvo sam morao položiti pismeni test što nije bio problem. Izazov mi je bio praktični test, kojeg nisam želio samo proći, nego sam želio i ostaviti dobar dojam na moje instruktore. Prvo je trebalo složiti mlinac kako bi se dobila tražena doza kave i ekstrakcija koja je bila pri rađenju espressa savršena, vremenski i po težini. Završni dio praktičnog testa bila je priprema cappuccina, za koje sam dobio velike pohvale od mojih instruktora, što mi je bilo jako drago za čuti.

sensory-foundation-barista-camp
Polaznici osnova osjeta

Dok sam znao da s osnovama za bariste neću imati problema, za tečaj o osnovama osjeta, baš i nisam bio siguran da ću uspjeti proći. U Riccione sam došao s malo iskustva o tome, tako da i nisam puno očekivao. Imao sam sreću da sam imao izvrsnu instruktoricu Sandru Azevedo iz Portugala, koja u Lisabonu ima svoju vlastitu akademiju za kavu. Prvo smo imali predavanje na kojemu je govorila o biljkama kave koje se koriste u svijetu, načinu procesuiranja kave nakon branja, o kemijskom procesu kave, promjenama nakon prženja, profilima prženja, o mehanizmima osjetilnih percepcija i brojnim drugim bitnim stvarima.

barista-skills-certification-dejan-ganzulic-sensory-foundation
Ponosni sam vlasnik dvaju službenih certifikata SCAE

Zatim smo imali praktični dio gdje smo učili raspoznavati okuse i mirise. Neke stvari su išle lagano ispočetka pa su postale ne baš lagane, dok su druge bile vrlo zbunjujuće. Ipak, naknadnom vježbom u slobodno vrijeme, moglo se još napredovati. Isto kao i na osnovama za bariste, i ovdje smo morali proći usmeni i praktični dio. Usmeni dio je bio zahtjevniji nego što je bio za bariste, ali sam ga uspješno položio. Praktični dio testa također nije bio nimalo lagan, ali i njega sam uspješno završio!

Tijekom kampa imali smo priliku svaki dan guštat u odličnim kavama! :)
Tijekom kampa imali smo priliku svaki dan guštat u odličnim kavama! 🙂

Boravak u Italiji na kampu bilo je sjajno iskustvo. Naučio sam puno novih saznanja o kavi, stekao nova iskustva u radu s kavom, upoznao brojne zaljubljenike u kavu iz cijele Europe, te neke koji su doputovali čak iz Australije, Amerike i Novog Zelanda. Stekao sam brojne kontakte za moguću suradnju i usavršavanje, isprobao brojne kave po talijanskim lokalima, oduševio se ponovno s njihovim načinom ispijanja espressa, opskrbio se brojnim stvarčicama za kavu i nabavio još jednu moku za svoju kolekciju.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.