Koliko ste se puta našli u situaciji da u kafiću naručite jednu kavu, a dobijete sasvim drugu? Svi smo vjerojatno barem jednom imali takvo iskustvo. Kako se diljem Hrvatske ponuda kofeinskih napitaka može dobiti na raznolike načine, to nije nimalo iznenađujuće – zato je potrebno znati razlike između kava!

Osim što katkada pijemo kavu koju nismo naručili, često pijemo i loše pripremljenu kavu. A kako kavu u kafićima ne pijemo besplatno, imamo pravo očekivati kvalitetan napitak. Za finu je kavu potrebno samo malo truda i vremena, a vjerujem da je svima stalo da kava bude dobro pripravljena – vlasnicima lokala u interesu je da im se gosti vraćaju, a gostima da mogu uživati u kavi.

Ovo su najčešće naručivane kave u Hrvatskoj, a i neke malo manje poznate.

Espresso

Kava koja se najčešće kod nas naručuje je kralj svih kava – espresso. Pravilno pripremljen espresso trebao bi teći 25 sekundi (3 sekunde plus-minus), a trebalo bi dobiti duplo veću gramažu od kave stavljene za pripremu espressa. Svaki ozbljniji lokal trebao bi svaki dan raditi na tome da im espresso teče savršenom ekstrakcijom, po navedenoj formuli.

Ako je kava samljevena pregrubo, iscurila prebrzo ili je stavljena premala doza, onda će espresso biti blijede boje, nedostajat će mu kreme te će biti gorak i kiseo. Ako je kava prefino samljevena, curila je presporo i stavljena je prevelika doza, onda će espresso vjerovatno izgledati taman s bijelim točkicama na kremi i bit će gorak.

coffee_kava_kavopija_extraction
Kako bi se dobio savršeni omjer kave, potrebno je raditi svakodnevno mjerenje

Količinski, espresso bi trebao napuniti malu šalicu otprilike nešto manje od polovice. Kvalitetno pripravljeni espresso može se piti bez šećera jer se na taj način najbolje osjete svi okusi u kavi. Espresso još može biti kratki (ristretto) i produženi (lungo). Treba napomenuti da se kod produženog espressa ne pušta da kava teče duže od željenih 25 sekundi, nego se u espresso nadolije vruće vode iz aparata za kavu, a servira također u malu šalicu.

U Italiji je običaj da se espresso pije isključivo na šanku, kako se kava ne bi ohladila i kako bi se dobio najbolji mogući okus. Prije ispijanja espressa običaj je da se grlo ispere čašicom vode – obično mineralnom.

Kave s mlijekom

Nakon espressa, najviše se naručuju razne kave s dodatkom mlijeka. Kvalitetno pripremljeno mlijeko zagrijano pomoću raspršivača pare treba biti svileno i blistavo bez mjehurića. Najzahvalnije je koristiti svježe i ohlađeno mlijeko.

Raspršivač za paru (dugačka metalna cijevčica koja se nalazi na oba kraja aparata za kavu, sa strane gdje se kava priprema) mora uvijek biti čist, jer je u suprotnome leglo brojnim bakterijama. Tako da vam savjetujem da kad dolazite u lokal, pogledate u kakvom su stanju raspršivači za paru jer će vam oni dati djelomične odgovore o tome kakvu kavu može očekivati. Ako vidite da nisu čišćeni, odnosno da su skoreni od mlijeka, onda radije naručite kavu s hladnim mlijekom.

coffee_machine_kavopija_1a1
Primjer aparata za kavu u besprijekornom stanju

Isto tako, većina konobara kod nas nikada ne čisti lončiće za mlijeko te ga više puta prekuhavaju. Tako da, kad već gledate u kakvom su stanju raspršivači za kavu, bacite pogled i na lončiće za mlijeko. Nakon svakog korištenja oni bi se morali isprati s vodom i vidljivo je ako nisu.

Caffè macchiato

Riječ macchiato na talijanskom znači mrlja, pa smo samim time dobili odgovor kako bi caffè macchiato zapravo trebao izgledati – na  pripremljeni espresso nadoda se mala žlica kreme od mlijeka. Pravilan izraz je caffè macchiato, dok se ponekad koristi još i espresso macchiato.

caffe_macchiato_coffee_espresso
Espresso i caffè macchiato

Tijekom vremena povećavala se količina mlijeka u caffè macchiatu, tako da se sada skoro svugdje diljem svijeta on spravlja tako da se na espresso nadolije krema od mlijeka skroz do vrha šalice za espresso. U Hrvatskoj se naravno caffè macchiato radi na sve moguće i nemoguće načine: negdje u maloj šalici za espresso, drugdje u šalici za cappuccino, pa se kombinira espresso s toplim mlijekom ili hladnim mlijekom…

Cappuccino 

Sastoji se od jednog espressa i od zagrijanog mlijeka. Priprema se na dva načina: prvi kaže da se sastoji od 1/3 espressa, 1/3 zagrijanog mlijeka i 1/3 pjene od mlijeka, a drugi način – koji je trenutno najzastupljeniji u svijetu – kaže da se zagrijano kremasto mlijeko pažljivo ulijeva u šalicu kako bi se dobio određeni crtež na kavi (latte art). Uz normalni cappuccino može se još raditi i suhi cappucino. On se radi tako da se napravi gušća pjena pa pri ulijevanju na espresso površina bude bijela od kreme. U Hrvatskoj se radi valjda najekstremnija verzija suhog cappuccina, pa se često ne stavlja nimalo mlijeka već samo pjena, dok bi zapravo pjena morala biti kremasta i sjajna kao i u normalnom cappuccinu.

Bijela kava

Može se pripremati na dva načina. Prvi je caffè latte, a radi se tako da se u veliku keramičku šalicu doda espresso i na kavu dolije mlijeko. Drugi način je latte macchiato, koji se radi tako da se za razliku od caffè lattea prvo stavi mlijeko u staklenu čašu, a zatim se nadolije espresso na vrh.

Filter kava

Nakon kave iz espresso aparata i turske kave, sve popularnije načini pripremljenja kave su razne filter kave (Aeropress, V60, Chemex, moka, French Press i vakum kave). O svim tim načinima možete ili ćete moći čitati na mojem blogu. Osobno najviše volim uz espresso piti filter kave jer pružaju brojne mogućnosti pri njihovom pripravljanju što mi je veliki gušt, a ujedno se one u pravilu serviraju u većem količinskom obimu nego espresso kave. Mnogi od nas vole piti kavu što duže vremena, tako da su sve ove kave idealno rješenje.

Caffè Americano

Radi se tako da se na vruću vodu nadoda jedan ili dva espressa, a servira se u veliku šalicu. Poželjno je žlicom maknuti kremu kako bi kava bila manje gorča. Okus je sličan filter kavama.

americano_caffe_latte_kavopija
Caffè americano i caffè latte

Kava bez kofeina

U svim se takvim kavama ipak nalazi kofein, premda je odstranjeno između 90 do 99 posto kofeina. Najčešće se takve kave rade od najlošijih i starih zelenih zrna kave.

Kao što i piše u naslovu teksta, ovo je kratki vodič kroz kave koje se ispijaju u Hrvatskoj. Mogao sam napisati još dosta toga, ali o svim ovim kavama ću pisati još detaljnije kroz posebne tekstove. U interesu mi je u Hrvatskoj podići kulturu ispijanja kave na viši nivo, kako bi svi ljubitelji kave mogli još više uživati u svojem omiljenom kofeinskom napitku!

By Dejan

3 thoughts on “Kratki vodič kroz naručivanje kave u Hrvatskoj”
  1. Nisu ni u Španjolskoj samo bajne kave. Svugdje ima dobro i loše napravljenih kava. Recimo u Madridu još uvijek nema puno specialty coffe shopova.

  2. Nebrojenih loših iskustava u naručivanju kave u Hrvatskoj. Daleko najgore je Americano ilitiga produžena kava do nebesa, curi iz aparata 5 minuta… *bljuv*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.