U zadnje vrijeme, odmah iza kave iz espresso aparata, najomiljeniji način pripreme kave mi je V60. V60 je uz Aeropress najpopularniji način pripremanja filter kave, a napravila ga je poznata japanska tvrtka Hario, čiji je V60 ujedno i najpoznatiji proizvod. Može biti napravljen od četiri različita materijala: keramike, plastike, stakla i metala.

Ime mu dolazi od pojma “vektor 60”. Kut ne iznosi slučajno baš 60 stupnjeva: on omogućava vodi da teče prema sredini produžujući vrijeme kontakta. Rebra na unutarnjoj strani V60 omogućuju izlazak zraka čime se povećava obujam kave.

1. Kako biste pripremili V60 potrebne su nam sljedeće stvari:

Hario V60

V60 filteri

Vaga

Termometar

Mlinac

Posuda za ulijevanje u V60

Kava u zrnu

Štoperica

Vrč V60

harioV60_coffee_set2. Stavite Hario V60 na vrč u koji će ići kava. U V60 stavite filter kojeg je potrebno zaliti vodom kako bi eliminirali okus papira i kako bi se zagrijao V60 i vrč. Vodu je prethodno potrebno zagrijati na temperaturu od oko 94 stupnjeva. Nakon što se V60 i vrč zagriju možete odbaciti vodu.

hario_v60_timer3. Sameljite 23 grama kave, mljeveno finije nego za druge filter kave. Protresite V60 kako bi se kava ravnomjerno rasporedila. Na vagu stavite vrč, a na vrč stavite V60. Upalite vagu.

harioV60_coffee_kavopija4. Zalijte kavu vodom tek toliko da voda prekrije svu kavu. Otprilike treba 50 grama vode. Pustite da kava cvijeta 20 sekundi. Vidjet ćete kako kava ispušta plinove i kako raste te se pojavljuju mjehurići.

hario_V60_flowering_kavopija5. Zalijevajte kavu sporim neprekidnim tokom u smjeru suprotno od kazaljke na satu sve dok vaga ne pokaže 380 grama. Ovisno o brzini ulijevanja, možda ćete trebati stati s ulijevanjem vode dok kava iscuri, kako bi se moglo nesmetano nastaviti s ulijevanjem. Dok vrijeme dođe do 3:30 minute, trebali biste imati barem 350 mililitara kave u vrču.

hario_v60_filter_coffee6. Uživajte u prekrasno pripremljenoj V60 kavi!

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.