U subotu sam bio u Ljubljani u radnom posjetu, na predstavljanju web shopa EspressoMento, koji je najveći online shop za istinske kavopije u Sloveniji. Bio sam malo skeptičan kakav će biti odaziv jer je speciality kava još uvijek mnogima nepoznata kod naših susjeda. U Ljubljani trenutno, koliko mi je poznato, ima samo jedan pravi coffee shop.

Međutim, pokazalo se da Ljubljančane itekako zanima kava jer su već 20 minuta prije početka predstavljanja počeli dolaziti posjetitelji. Do deset sati već se skupio veliki broj kavopija koji su željno iščekivali početak.

coffee_ljubljana_espressomento_kavopija
Odaziv posjetitelja bio je fenomenalan!

Događanje je otvorio direktor EspressoMenta Dragan Simonović koji je svim prisutnima objasnio što su to speciality kave. Za to vrijeme počeo sam pripremati filter kave, a koristio sam kave proizvođača Five Elephants, Koppi, Audun Coffee i Escobar. Prvo sam radio V60 dok su me posjetitelji pažljivo pratili što točno radim jer nitko od njih nije vidio takav način pripreme kave i imali su brojna pitanja. Bilo mi je jako drago što su svi bili oduševljeni napravljenom kavom.

kavopija_ljubljana_espressomento
Potpuna koncetracija kod prireme Chemexa! 🙂

Zatim smo prešli na Aeropress i Chemex, koji su također dobili odobravanje posjetitelja, no najviše zanimanja od svih načina pripreme kave pobudio je Hario Syphon. Priprema kave pomoću Sifona je definitivno najatraktivnija od svih načina pripreme kave, stoga nije ni čudilo brojno slikanje i snimanje. Niti sam ne znam koliko sam kava napravio tijekom cijelog dana jer je uvijek bila potražnjom za još jednom šalicom.

Osim prezentacija različitih filter kava, na događanju su bila i dva cuppinga. Drugo je bilo posebno zanimljivo, a vodila ga je Katja Turk Escobar iz pržionice Escobar. Govorila je općenito o svim aspektima kave što je posjetiteljima bilo vrlo zanimljivo. Kava iz njezine pržionice odlične je kvalitete i drago mi je što se speciality kava u Sloveniji razvija na dobar način.

escobar_ljubljana_espressomento_kavopija
Katja Turk Escobar (lijevo) iz pržionice Escobar

Bilo je odlično iskustvo radeći na cjelodnevnoj prezentaciji i veselim se budućim radnim posjetama, a uskoro će web shop zaživjeti i u hrvatskom izdanju, o čemu ćete naravno imati prilike čitati na Kavopiji!

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.