Na dalekom istoku, u Šangaju, od 29.3. do 1.4. održat će se jedna od najvećih konvencija hotelijera i ugostitelja u svijetu – “HOTELEX Šangaj“. U sklopu konvencije odvijat će se čak četiri svjetska prvenstva u organizaciji World Coffee Eventsa (WCE): u latte artu, prženju kave, u koktelima na bazi kave i isprobavanju kave.

gothenburg_woc_2015
Proglašenje prvaka u latte artu

Kina se sve više razvija na području industrije kave. Osim što Kinezi puno ulažu u razvoj kvalitete kave u ugostiteljstvu, ulažu i velike napore pri proizvodnji kave. Upravo zbog svega toga, WCE je odlučio održati čak četiri svjetska prvenstva u Kini. Opremu za prvenstva osigurat će renomirani sponzori poput Astorije čiji će se aparati za kavu koristiti, mlinci za kavu će biti od Anfima, dok će Giesen dati svoje aparate za prženje kave. Osim što će posjetitelji moći gledati natjecatelje kako se natječu, imat će i prilike probati kave u četiri različita bara. Brew bar će služiti tri različita ručna načina pripreme kave, na Espresso baru će se naravno moći piti espresso kave, Art bar će raditi kave s latte art umjetnostima, dok će Spirit bar raditi koktele na bazi kava.

coffee_machine_kavopija_1a1
Astoria Plus4YouTS – aparat za kavu koji će se koristiti u Šangaju

Prošle sam godine imao priliku biti svjedokom sva četiri prvenstva u Goteborgu u Švedskoj, gdje su me sva četiri oduševila. Najviše sam uživao u prvenstvu latte arta, gdje sam se divio natjecateljima koji su pokazali zadivljujuće vještine. Kako sam u Goteborgu radio kao volonter, imao sam priliku biti u back stageu gdje su se natjecatelji pripremali za natjecanje. Bila je to fantastična šansa gledati najveće majstore latte arta dok se na miru pripremaju i ne treba reći da sam svjedočio stvarno briljantnim uradcima crtanja mlijekom po kavi. Osim prvenstva u latte artu, bilo je vrlo zanimljivo i na prvenstvu u isprobavanju kave na kojem je bilo najglasnije navijanje. Bilo je nestvarno gledat natjecatelje kako s lakoćom pogađaju porijekla kave.

wcrc_roasting_coffee
Prvenstvo u prženju kave. Prvak Audun Sorbotten na slici u košulji.

Sva prvenstva moći će se pratiti uživo na ovom linku, ali imajte na umu da će se zbog vremenske razlike prvenstva održavati u ranim jutarnjim satima. Nažalost Hrvatska neće imati niti jednog predstavnika u Šangaju, premda je bilo puno priče o tome kako će se u Hrvatskoj održati prvenstvo na kojem je trebalo odlučiti o našim predstavnicima. Kako to često biva kod nas, sve je ostalo samo na priči. Nadam se da će sljedeće godine biti ipak drugačije i da ćemo imati svoje predstavnike na prvenstvima.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.