Krajem travnja bio sam u Italiji u dvodnevnoj poslovnoj posjeti tvornici kave Caffè Vergnano. Riječ je o jednom od najvećih talijanskih proizvođača kave, kojeg je davne 1882. godine osnovao Domenico Vergnano.

academia_vergnano_kava
Neumorno smo dva dana učili sve o kavi

Tijekom posjete tvornici osobno sam se uvjerio koliko puno truda i znanja ulažu kako bi napravili što bolju kavu. Caffè Vergnano se ističe po tome da pri prženju kave koriste sporiju metodu prženja, od 18 do 22 minute, što kavi daje ravnomjeran balansirani okus. Kavu uvoze iz devet različitih zemalja svijeta, a svaka se prži zasebno po njihovoj tajnoj formuli kako bi se postigao savršeni balans pun arome i kvalitete od svakog prženog zrna.

coffee_kava_kavopija_vergnano
Raj za svakog kavopiju!

Tvornica se nalazi u gradiću Santeni, smještenom nedaleko od Torina. U sklopu tvornice Caffè Vergnano nalazi se njihova akademija za bariste koju vodi novozelanđanin Damian Burgess, certificirani SCAE trener. Imao sam priliku dva dana raditi s njime na poboljšanju mog ukupnog znanja o kavi. Na kraju sam dobio diplomu o sudjelovanju na tečaju “Talijanski espresso i savršeni cappuccino”. Damian nam je pokazao cijelu tvornicu i proveo nas kroz sve procese pripreme kave.

coffee_kava_diploma_accademia_vergnano
Moja nova diploma

Bio sam impresioniran količinom aparata za kavu i mlinaca koje imaju uskladištene, a tek kad sam vidio koliko imaju kave u tvornici tek me to ostavilo bez daha! Mogli smo sve slikati, osim dijela tvornice gdje se prži kava zbog tajnosti procesa. Zadnjeg smo dana imali priliku posjetiti njihov lokal u centru Torina gdje sam uživao gledajući kako Talijani piju espresso na pravilan način. Kod njih je tradicija da se espresso naruči na šanku i da se odmah popije kako bi se moglo maksimalno uživati u njegovoj kvaliteti.

caffe_vergnano_torino_kava
Lokal Caffè Vergnano u središtu Torina

Caffè Vergnano pojavio se službeno u Hrvatskoj tek prije dva mjeseca i ne sumnjam da će se brzo raširiti po cijeloj Hrvatskoj obzirom na kvalitetu njihove kave.

Sve slike možete pogledati na Facebook stranici bloga.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.