Nakon turske, najpopularniji način kuhanje kave u Hrvatskoj je pomoću moke. Davne 1933. godine talijanski izumitelj Luigi De Ponti napravio je prvu moku po narudžbi Alfonsa Bialletija. Njen je dizajn toliko upečatljiv da se razni modeli moke nalaze po brojnim muzejima diljem svijeta. Moka se proizvodi u brojnim veličinama, od jedne do osamnaest doza. Osobno posjedujem tri različite moke, a koristim ih po potrebitim količinama. Dobru moku nije problem skuhati, samo treba imati kvalitetnu kavu i uložiti malo truda.

Priprema Moke

1. Kako biste pripremili moku potrebne su nam sljedeće stvari:

Moka

Kava u zrnu

Mlinac

Rezervne gumice i filtere za moku

Čajnik

2. Zagrijte vodu u čajniku, a ako nemate čajnik onda možete koristiti grijač za vodu ili neku drugu posudu u kojoj inače grijete vodu. Potrebno je grijati vodu sve dok ne zavrije. Voda za moku se koristi vruća jer bi inače kava imala gorak i zapržen okus.

moka_kettle_hario

3. Dok se grije voda, možete samljeti kavu. Sameljite je nešto krupnije nego što je meljete za espresso. Izbjegavajte korištenje sitno mljevene kave jer će kava na kraju biti prejaka i gorka. U slučaju da ne posjedujete mlinac, onda pokušajte ne kupovati prevelike količine mljevene kave jer će inače kava ishlapjeti.

moka_coffee_kava

4. Vruću vodu ulijte u donji dio posude od moke, sve do ispod ventila. Stavite košaricu filtera s kavom u posudu s vodom. Kavu stavite sve do vrha košarice filtera. Kavu nemojte stiskati, jedino se može prstom preći preko vrha košarice kako bi se kava izravnala.

moka_chamber_kava

5. Sastavite kompletnu moku kako bi mogli početi kuhati kavu. Kad zavrćete moku, slobodno je jače stisnite. Pazite na donji dio moke jer je vruć.

moka_kettle_kavopija

6. Stavite moku grijati na štednjaku. Kako bi dobili savršenu kavu ne treba je kuhati na najjačoj vatri. Kada voda u donjoj posudi moke dođe do trenutka vrenja, tada pritisak potisne kavu polako u gornju posudu. Kava je gotova kad se počne čuti grgljanje.

moka_cups

7. Uklonite moku sa štednjaka i stavite je na hladni ručnik ili pustite hladnu vodu iz pipe preko donje posude. Time sprečavate daljnje curenje kave koja ne bi bila dobra.

8. Uživajte u moki!

By Dejan

11 thoughts on “Vodič za pripremu moke”
  1. Stvar je u tome da kava u filteru ne stoji predugo, obzirom na vrlo visoku temperaturu vode. Ako je kava u filteru od početka pripreme moke, onda postane pregorka.

   1. može li se voda zagrijati u donjem spremniku?
    ne znam da li ima potrebe koristiti dodatnu opremu za grijanje vode?

    1. Može se voda grijati u donjem spremniku, jedino što će se onda nešto duže čekati da voda zavrije.

  1. Draga Marija,

   Sve moke su zapravo količinski namjenjene za manji broj osoba nego što je to navedeno na kutiji. Tako je moka za tri osobe taman dovoljna za jednu osobu 🙂

 1. Kavu sam krupnije samljeo, stavio sam vruću vodu u posudu, kavu sam sipao do vrha kako ste rekli i opet mi je bila gorka. Možda jer nisam kod grgljanja zaustavio kuhanje hlađenjem donjeg dijela???

  1. Ima više mogućnosti zbog čega je kava bila gorka. Može biti do same kave, da je tamnije pržena. Temperatura je možda bila prejaka i zadnju mogućnost ste sami iznjeli.

  1. Draga Milena,
   Pretpostavljam da se radi o starom mlincu za tursku kavu, koji je visok i okrugli? Ako je u pitanju takav mlinac, onda neće biti dobar za moku zbog presitnog mljevenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.