Odavno smo naučili da politika svoje pipke pruža svugdje, tako ne čudi što je jedan od najpopularnijih kofeinskih napitaka americano dobio svoje rusko ime – russiano! Samo se nadam da političari neće jednoga dana otići toliko daleko da im padne na pamet mijenjati ime i espressu!

1. Ako kod kuće želite imati aparat za kavu koji će potrajati cijeli život, onda je moka super povoljno rješenje. Sve zamjenske dijelove moguće je kupiti online ili ako ste u mogućnosti u nekoj od Bialettijevih trgovina u Italiji. Moka je jedan od najednostavnijih načina priprema kave, o čemu sam već pisao na blogu. Toliko volim moku, da imam čak pet moka aparata!

2. Ljubitelj ste Aeropressa i tražite novi recept za pripremu kave? Pogledajte video kako ga priprema aktualni svjetski prvak u pripremi Aeropressa Filip Kucharczyk iz Češke.  Osim videa, u kojem Filip priprema Aeropress na način s kojim je osvojio titulu prvaka svijeta, možete pročitati i intervju s njime.

3. Jeste li znali da je Nizozemac Alfred Peet osoba koja je naučila svijet kako piti kavu? Sve o kavi naučio je na Javi u Indoneziji, a potom se preselio u San Francisco gdje je otvorio vjerojatno jedan od prvih speciality coffee shopova u svijetu. Njegov utjecaj je bio toliki da vodeći ljudi Starbucksa svo svoje znanje o kavi duguju upravo njemu.  

4. Nedavno je na jednom političkom zasjedanju smišljena nova kava pod imenom russiano. Na internetu se je pojavila priča da je ruski premijer Dimitrij Medvedev naručio kavu americano, međutim kako to nije politički ispravan naziv, pa ju je preimenovao u russiano. Naravno da su vrlo brzo ruski kafići prigrlili nove ime americana, tako da se sada u brojim ruskim kafićima nudi russianio!

5. Američki profesor Ted Kinsmann sa Sveučilišta Rochester osmislio je printer koji koristi kavu kao tekućinu pomoću koje nastaje tinta za printanje! Dok je isprobavao razne tekućine poput piva i vina, kava je postala njegova omiljena tekućina za printanje. Aparat je nazvao prikladnim imenom: Coffee Drop Printer.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.