Prošlog vikenda bio sam u Beču na Vienna Coffee Festivalu. Bilo je to treće izdanje bečkoga festivala, održanog u sklopu pivovarne Ottakringer. Festival je trajao četiri dana, a za vrijeme trajanja ga je posjetilo više od deset tisuća ljudi.

Na festivalu je sudjelovalo četerdesetak izlagača, a skoro sve firme su bile iz Austrije. Bilo je tu firmi iz raznih djelatnosti iz svijeta kave: od proizvođača, brojnih speciality coffee shopova, proizvođača espresso i filter aparata te aparata za filtriranje vode do firmi za edukaciju, pržionica kave i proizvođača drugog raznog pribora za kavu. Osim brojnih izlagača, održano je pet službenih natjecanja austrijskih barista u organizaciji SCAE Austrija, koja su bila kvalifikacije za predstojeća svjetska prvenstva u Mađarskoj i Južnoj Koreji. Održana su natjecanja u isprobavanju kave, u latte artu, u koktelima, brewers kup i prvenstvo barista.

Posjetiteljima je posebno bilo zanimljivo okušati se u pripremi latte arta, u čemu su se okušali uz pomoć profesionalnih barista. Meni je osobno bilo najzanimljivije isprobavati brojne kave, kojih je bilo iz raznih dijelova svijeta. Kave su se pripremale na razne načine, od espresso aparata, preko raznih filter kava, pa sve do nitro kave! Mislim da vam je jasno da sam se predozirao kofeinom, koliko god se trudio ispobavati pomalo od svake kave, ali nije mi bilo spasa.

Posebno me se dojmio jedan umjetnik koji svoje crteže radi pomoću kave! Osim što radi pomoću kave, stvarno su sve njegove slike prekrasne. U sklopu festivala održana su još brojna predavanja i radionice, tako da su posjetitelji mogli vidjeti jako puno toga iz svijeta kave. Posjeta bečkom festivalu bila je odlično iskustvo i veselim  se posjetama drugim kavopijskim događanjima ove godine.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.