U San Franciscu otvoreno je drugo mjesto u svijetu gdje kavu u potpunosti priprema robot! Nakon što je uspješno u Hong Kongu prije nekoliko mjeseci instalirao svoj prvi kiosk za kavu pod imenom Cafe X, vlasnik Henry Hu krenuo je u osvajanje američkog tržišta. Ideju za pokretanje posla kaže da je dobio nestrpljivo čekajući u redu i promatrajući bariste kako stalno pomiču šalice.

Za posao bariste tvrdi da je dosadan jer se često ponavljaju iznova isti koraci kod pripreme kave, za što je robot pogodniji. Ne bih se složio da je posao bariste dosadan, jer kao i u svakom poslu ako volite ono što radite, sigurno vam nije dosadno.

U Hong Kongu gosti mogu piti samo talijanski Illy, dok u San Franciscu mogu birati između tri lokalne kave iz Kalifornije. Budućnost je jako svijetla za Hua i njegov Cafe X jer su već dobili sredstva veća od pet milijuna dolara za razvoj i dogovorili su više poslova za postavljanje kioska u američkim firmama.

Koliko god robot imao mogućnost savršenog ponavljanja radnji, ipak je ljudski faktor ključan pri podešavanju kave u kiosku. Svaka od tri lokalne pržionice posebno podešava sve potrebne parametre u kiosku, kako bi kava bila što bolje pripremljena. Isto je tako potrebna jedna osoba koja upućuje kupce kako naručiti kavu u kiosku. Sigurno će još proteći još dosta vremena prije nego umjetna inteligencija bude mogla pripremati savršenu kavu poput najboljih barista.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.