Prošloga tjedna sam posjetio Ljubljanu gdje se u sklopu Gastro sajma odvijao STOW Coffee Festival. To je bilo njihovo prvo izdanje, a festival je organizirao STOW Speciality Coffee iz Ljubljane.

Festival je trajao četiri dana, a za trajanja su predstavljene razne pržionice kave iz Slovenije i drugih zemalja. Također su održana brojna predavanja stručnjaka iz svijeta kave, te se po prvi put u Sloveniji održalo državno prvenstvo u Aeropressu. Zadnjeg je dana održano i međunarodno natjecanje barista u barističkom višeboju, gdje je pobjedu odnio kofeinski zanesenjak Matija Matijaško iz Osijeka. Od brojnih prezentacija posebno bih izdvojio Goat Story iz Maribora koji su predstavili na festivalu njihov najnoviji proizvod – Ginu. Toliko me je oduševila vrhunska kava koju su dečki iz Goat Storya pripremili pomoću Gine, da sam ostao zatečen te im nisam niti jedno pitanje postavio!

Osobno mi je najzanimljivije bilo isprobavanje brojnih kava. Iako sam se trudio samo ih kušati, a ne i piti, na kraju sam kao i obično po završetku ovakvih događanja bio predoziran kofeinom. Inače, kad odem na neki festival kave, vratim se kući s puno kave. Ovaj put, kako se festival odvijao u sklopu Gastro sajma, vratio sam se s puno mesnih proizvoda! Putovanje je bilo produktivno, a osim uspješno odrađenih poslovnih obaveza na festivalu i sajmu, dobro sam se i zabavio te sam otkrio da se u Sloveniji jako dobro razvija industrija kave.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.