U svijetu kave uvijek je pregršt događaja. Za novo izdanje Kavopijinog vjesnika izdvojio sam specijalizirani kafić za mačke, igrani film o kavi, vijest o prozirnoj kavi, članak o tome kako se može korisno koristiti talog od kave te tekst o prednostima ispijanja kave.

1. Los Angeles je nakon kafića za pse dobio i kafić za mačke! Naime firma Crumbs & Whiskers otvorila je svoj drugi kafić za mačke, a u suradnji sa skloništima za mačke, postoji mogućnost da gosti kafića udome novog ljubimca. Koncept kafića je, prirodno, drugačiji od onoga na što smo navikli u klasičnim kafićima. Razlika je u tome što je potrebno rezervirati stol putem interneta. Prostor je uređen s igračakama i namještajem namjenjenim, naravno, mačkama.

2. Na radost svih filmofila napokon se pojavio igrani film u kojem je glavna tema kava. Ovoga je tjedna na međunarodnom filmskom festivalu u Pekingu premijerno prikazan film “Coffee” redatelja Cristiana Bortonea. Film prati tri priče u tri različite zemlje, a sve su priče vezane uz temu kave. U prvoj, glavni progotonisti kupuju skupocjenu kavu Kupi Lowak, u drugoj je ukraden antikni lonac za kavu, a treća se odvija u kineskoj kompaniji kave. Nadam se da će film biti dostupan za gledanje u skoroj budućnosti.  

3. Dvojica Slovaka s adresom u Londonu, nedavno su izbacili na tržište kavu u boci. Ne bi to bilo ništa posebno, obzirom da vani često izlaze novi kofeinski proizvodi, da kava u boci nije prozirna! Kažu da je kava jaka i da bi trebala potrajati cijeli dan, obzirom da se nalazi u boci veće zapremnine. Koriste isključivo friško prženu arabiku, a sam proces pripreme je stroga tajna. Svakako bi bilo zanimljivo isprobati prozirnu kavu i saznati kakvoga je okusa.

4. McDonald’s u posljednje vrijeme dosta truda ulaže u segment poslovanja kavom. Tako su nedavno kod trga Bana Jelačića otvorili McCafe. Međutim, nisam još bio tamo tako da ne mogu reći kakva im je kava. Zanimljiv je njihov program u američkom gradu Wilmingtonu pod nazivom “Good neighbour, good grounds“. Umjesto da u lokalnoj franžisi McDonald’sa ostatke taloga kave bace u smeće, pokrenuli su akciju u kojoj u suradnji s lokalnom zajednicom koriste kavu kako bi je koristili za dodavanje hranjivih tvari u tlo ili za kompost u vrtovima.

5. Obično se na specijaliziranim sportskim portalima ne nalaze tekstovi o kavi, ali nisam se nimalo bunio pročitati na portalu American Football International tekst o 11 iznenađujućih prednosti ispijanja kave. Svakom je kavopiji, vjerujem, uvijek drago za pročitati koliko je ispijanje kave korisno za naše zdravlje.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.