Nedavno sam bio u Ljubljani na STOW Coffee Festivalu, gdje sam se ugodno iznenadio otkrivši koliko se brzo razvija svijet kave u Sloveniji. Ponukan tim iskustvom, proteklog sam vikenda iskoristio poslovni put u Ljubljanu da ujedno obiđem coffee shopove u slovenskoj prijestolnici. 
 
U Sloveniji se rapidno poboljšava kvaliteta kave u posljednjih nekoliko godina. Otvorili su se novi coffee shopovi u kojima se poslužuje speciality kava, a uz to su pokrenute nove mikro pržionice kave te su još uspješno osmislili nekoliko proizvoda za pripremu i konzumaciju kave. Prije odlaska u Ljubljanu detaljno sam proučio na intenetu koji se kafići najviše spominju i koji imaju u ponudi speciality kavu. Odabir je pao na pet coffee shopova, koji se nalaze u širom centru Ljubljane.

TOZD
 
Prvi lokal koji sam posjetio bio je TOZD, koji se nalazi na prekrasnoj lokaciji uz rijeku Ljubljanicu. Ambijent u lokalu jako je lijep, vidi se da pazilo oko brojnih detalja. Kavu pripremaju pomoću La Marzocco espresso aparata, koji je jedan od najpopularnijih marki u svijetu kave. Espresso koji sam dobio bio je solidan, a jako mi se je svidjelo kako se uz kavu dobije posebna velika posuda za vodu.

STOW
 
Druga postaja bio je STOW speciality coffee shop, od kojeg sam imao najveća očekivanja. Oni su predvodnici speciality coffee scene u Sloveniji, a nedavno su organizirali sajam kave koji sam spomenuo. Njihov je lokal smješten u prelijepom prostoru gradskoga muzeja. Oni također koriste La Marzocco aparat za kavu, a ujedno su distributeri spomenute marke za Sloveniju. Najviše me oduševio njihov barista Sebastian, koji je iznimno prijateljski nastrojen i veliki je zaljubljenik u kavu. Takvi bi svi baristi i konobari trebali biti, jer bi i gosti bili puno zadovoljniji. Kava je odlična, definitivno najbolja u Ljubljani.

Moderna
 
Sljedeća destinacija bila je kavana koja je nalazi u muzeju Moderna, a nosi isto ime. To je bilo jedino mjesto u Ljubljani gdje sam sjedio vani, obzirom da imaju veliku terasu ispred muzeja koja je cijelo vrijeme na suncu. Moderna je malo udaljena od centra, ali se isplati doći kod njih. Kavu pripremaju na San Remo espresso aparatu, a koriste kavu od pržionice Escobar iz Vrhnika. Njihova kava iz Gvatemale je kava koja se pamti. Iako je bila velika gužva, usluga je bila brza i na nivou.

Čokl
 
Nakon Moderne i poslovne pauze, vratio sam se u centar, točnije u Cafe Čokl. Lokal je smješten na Krekovom trgu, gdje se s terase pruža pogled na tvrđavu iznad Ljubljane. U blizini se nalazi uspinjača kojom se može doći do tvrđave Ljubljanski grad. Čokl također koristi La Marzocco aparat, a imaju više kava u ponudi.
Črno Zrno
 
Posljednja postaja na mojoj kavopijskoj turneji Ljubljane bio je najnoviji lokal u Ljubljani gdje se služi speciality coffee – Črno Zrno. Lokal je otvoren lokal tek prije mjesec dana, a specifičan je po tome što isključivo nudi kolumbijsku kavu. No, to ne treba čuditi s obzirom da je jedan od dvojice vlasnika iz Kolumbije. Kao i skoro svi drugi lokali koje sam obišao, oni isto pripremaju kavu na La Marzocco espresso aparatu. Vjerujem da će vrlo brzo postati jedna od najpopularnijih destiacija u Ljubljani za kavu, obzirom na kvalitetu usluge.
 
Prije svega dvije godine, u Ljubljani je postojao jedan odličan lokal za ispijanje kave na najvišem nivou, da bi se u vrlo kratko vremena pojavilo više kvalitetnih lokala za speciality kavu. Osim spomenutih lokala koje sam obišao, ima još lokala u Ljubljani koje bi se isplatilo obići, ali ne isplati se pretjerivati s kofeinom! Uvidjeli su naši susjedi da se isplati ulagati u kvalitetnu kavu, čime su iznimno popravili ugostiteljsku ponudu Ljubljane. Svakako moram spomenuti da ne doživljava samo Ljubljana kavopijski preporod, nego i drugi gradovi u Sloveniji. Definitivno imam u planu i njih obići. 

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.