Nakon što su mi se slegli dojmovi sa šestodnevnog puta u Budimpeštu, vrijeme je da napišem kako mi je bilo na ovogodišnjem najvećem europskom sajmu kave, World of Coffee. U organizaciji Speciality Coffee Associationa, sajam kave World of Coffee organizira se svake godine u drugome gradu Europe. Sajam je ove godine prvi put u povijesti organiziran u istočnoj Europi te je polučio veliki uspjeh. Službene brojke sajma govore da ga je pohodilo više od 6800 posjetitelja iz više od 100 zemalja svijeta. Na 234 različita štanda bili su izloženi proizvodi od čak 2350 tvrtki. Osim bogate ponude na štandovima, u Budimpešti je održano pet svjetskih prvenstava: u isprobavanju kave, u pripremanju turske kave, u latte artu, u koktelima te brewers kup. Osim svakodnevnog boravka na sajmu, vrijeme u Budimpešti sam iskoristio i za obilazak speciality coffee shopova.

Sajam World of Coffee 2017 trajao je tri dana, od 13. do 15. lipnja, a odvijao se u paviljonima Hungexpoa, što je naša inačica Zagrebačkog velesajma. Kao i prije dvije godine u Göteborgu, na sajmu sam radio kao volonter i to opet na brew baru kao leading barista. Na sajmu sam radio četiri dana: dan prije početka, kada smo slagali brew bar, i sva tri dana trajanja kave. Za razliku od Göteborga gdje se na svakom mjestu na brew baru pripremala kava na jedan način pripreme, u Budimpešti kava se pripremala na više načina. To mi je bio izazov jer nije lako pripremati različite vrste kava s različitim načinima pripreme filter kave, obzirom da treba za svaku vrstu kave prilagoditi način mljevenja i pripreme. Osim mog omiljenog načina pripreme filter kave pomoću AeroPressa, koristio sam još Chemex, Hario V60, Clever Dripper, Kalita Dripper i ESPRO french press. Od kava pripremali smo na brew baru The Barn, Taf Coffee, Counter Culture Coffee, Square Mile Coffee, Da Matteo, Tierra Coffee, te dvije mađarske kave Lucky Cap Coffee i One Eleven.

Sajam u Budimpešti je nudio uistinu bogat program. Osim već spomenutnih prvenstava koje se moglo pratiti te brojnih štandova na kojima su bili izloženi proizvodi brojnih proizvođača kave i prateće industrije, na sajmu se moglo uživati u cuppinzima, otvorenim diskusijama, te u brojnim stručnim predavanjima. Meni najzanimljivije predavanje imao je Dr. Samo Smrke sa Sveučilišta u Zurichu pod imenom “Otplinavanje ugljičnog dioksida iz kave i utjecaj na svježinu i ekstrakciju espressa”. Dr. Smrke govorio je o tome kako ispuštanje plina utječe na sve aspekte u pripremi kave, od prženja, skladištenju pržene kave i sve do ekstrakcije kave.

Budimpešta je jako lijepi grad. Pogotovo širi centar grada, koji je prekrasno uređen. Odlično je prometno povezan javnim prijevozom, a najefikasniji način je svakako metro. Cijene nisu pretjerane, jedino je centar skuplji, ali čim se iziđe iz centra cijene su više nego prihvatljive. Tako se recimo može naći pola litre točenog Heinekena za devet kuna! Osobno sam radije odabrao mađarske pive i njihovu hranu. Doduše, od kolega Mađara sa sajma sam doznao da baš i nema više prave mađarske kuhinje u ponudi po restoranima Budimpešte. Jako su mi se svidjele njihove tržnice, koje imaju odličan izbor hrane.

Iznenadio me broj kafića (više od 50!) u kojima se može naći speciality kava. Obzirom na veliki broj kafića i nedovoljno vremena, nisam ih uspio sve obići. U pravilu većina kafića nudi kavu od stranih pržionica kave. Od mađarskih pržionica kave svakako je najpopularnija lokalna pržionica Casino Mocca, čija kava je najzastupljenija po kafićima. Najviše me se je dojmio Madal Cafe, koji je prekrasno uređen, većinom u drvu. Najbolji detalj je svakako drveni poslužavnik kojeg svaki gost dobije kad naruči kavu. Uz njih izdvojio bih još Espresso Embassy, koji ima savršenu uslugu. Najveći problem u kafićima koje sam obišao je nedostatak konzistencije pri pripremi kave, ali nasreću nije bilo svugdje tako. Neki kafići se očito nisu najbolje pripremili za dolazak kavopija iz cijeloga svijeta koji su tijekom posjete Budimpešte hodočastili kafićima u gradu. Ipak, jako sam zadovoljan turnejom po kafićima u Budimpešti. Vidi se da speciality kava ima itekako svoje tržište i da Mađari žele uživati u kvalitetnim kavama.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.