Nakon ljetne stanke, pokretanja vlastitih brendova kave i pripremanja festivala kave Zagreb Coffee Break, vrijeme je da se vratim blogiranju. Prvi na redu je naravno Kavopijin vjesnik jer vijesti iz svijeta kave ima napretek.

1. Speciality coffee preuzima sve više tržišta diljem svijeta, a speciality coffee kompanije postaju sve značajnije u svijetu kave. Nedavno je švicarski gigant Nestle kupio većinski udio u najvećoj speciality coffee kompaniji Blue Bottleu, a za koji su platili više od pola milijarde dolara! Vrlo je izgledno da će Nestle sada preusmjeriti Blue Bottle u pravcu Starbucksa, tako da se može očekivati novi brojni Blue Bottle coffee shopovi. Nije to prva speciality coffee kompanija koja je prodana, a trend će se zasigurno nastaviti.

2. Dolazak Starbucksa u Milano, probudio je najveće talijanske gigante kofeinske industrije. Tako će Lavazza i Illy otvoriti svoje posebne coffee shopove nedaleko od Starbucksa. Zanimljivo to je tek prvi Starbucks u Italiji, a koliko im je bitno to tržište govori činjenica da su za prvi lokal odlučili kupiti više od 2400 četvornih metara u centru Milana. Ujedno će otvoriti svoj ekskluzivan Reserve Roasteries u kojem će posluživat speciality coffee. Najavli su ako im projekt u Milanu uspije, da bi mogli u naredne šest godine otvoriti preko 200 coffee shopova diljem Italije.

3. Ako imate viška vremena i love, zaputite se u Dubai u Seven Fortunes Coffee Roasters koji će svojim gostima 30. rujna ponuditi najskuplju kavu na svijetu. Naime na nedavnoj aukciji kava u Panami, kupili su 45,5 kilograma speciality coffee zrna pod nazivom Esmeralda Geisha Canas Verdes, te su oni jedini vlasnici u svijetu te vrste kave. Kavu će prodavati u svojem lokalu po cijeni od 423 kune, a moći će se dobiti šalica kave za konzumiranje u lokalu, te će se moći kući ponijeti 15 grama kave.

4. Američka kompanija Death Wish Coffee, poznata po svojim jakim kava, napravila je izgleda preopasnu kavu za prodaju. Naime iz prodaje su povukli svoj Nitro Brew u kojima se je nalazila navodno bakterija botulin. U kombinaciji s njihovom kavom ta bakterija može izazvat ozbiljne probleme. Kompanija je izdala priopćenje da se limenke kave bace, te da će svima refundirati troškove.

5. Poznato je da su Japanci posebni po brojnim stvarima, tako da ne čudi da je u Japanu Coca-Cola lansirala svoje novo piće Coca-Cola Plus u kojemu se osim Cole nalazi i kava. Rezultat miksanja Cole i kave je dupla količina kofeina! Prvi dojmovi kupaca nove vrste Coca-Cole govore da im je okus vrlo neuobičajan, ali vjerujem da će dupla doza kofeina pomoći im da prebrode taj okus i da postanu česti kupci nove Cole.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.