Kad je u pitanju uzgoj kave u SAD-u, odmah svi pomisle na njihovu kavu s Havaja, popularnu Konu. Donedavno se kava u SAD-u uzgajala isključivo na Havajima, da bi nas iznenadili viješću kako se kava uzgaja i u Kaliforniji! 
 
Nedaleko Sante Barbare, više od dvadesetak farmi počelo je uzgajati kavu po najvišim standardima. Začetnik uzgajanja kave u tome kraju je Jay Ruskey, vlasnik firme Good Land Organics. Farmeri u Kaliforniji najviše se bave uzgojom avokada, a Ruskey je shvatio da sjena avokada pruža savršen zaklon od sunca za visoko kvalitetno žbunje kave. 
 
Ruskey uzgaja različitne vrste biljaka kave poput Pacamare, Geishe i Bourbona. Kako u SAD-u raste potražnja za visoko kvalitetnim kavama koje se po šalici naplaćuju od 45 do 75 kuna, kalifornijski farmeri mogu si priuštiti visoke troškove uzgajanja kave. Cijelu prošlogodišnju berbu Geishe, Ruskey je prodao poznatoj firmi Blue Bottle Coffee, koja je prodavala kavu u posebnim kutijicama u pakiranjima od 100 grama po cijeni od 390 kuna! 

 
Ruskey kavu na svojoj farmi uzgaja više od deset godina, dok je tek u posljednje tri do četiri godine njegova kava počela postizati visoke rezultate na testiranjima kvalitete. Portal Coffee Review ocijenio je Ruskeyevu kavu Catturu s ocjenom 91 od mogućih sto, čime je dokazano kako je moguće uzgojiti u Kaliforniji kave najviše kvalitete. Želja Ruskeya je da jednoga dana Kalifornija dostigne Havaje u količinama uzgojene kave. Trenutno se na Havajima godišnje proizvede više od 4 tisuće tona kave na više od 800 farmi.
Farmeri sada prodaju kavu po cijenama koje su četiri puta veće od njihovih troškova, zbog čega kava postaje zanimljiv proizvod brojnim poljoprivrednicima u regiji. Kako bi popularizirao uzgoj kave u Kaliforniji, Ruskey svaki mjesec organizira na svojoj farmi edukativne ture gdje pokazuje posjetiteljima kako se uzgaja kava. Interes za uzgojom kave sve više raste u Kaliforniji i možemo u budućnosti očekivati sve više vijesti o finim kavama iz sunčane Kalifornije.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.