U južnom dijelu Etiopije, nalazi se pokrajina Sidamo koja je najproduktivniji dio zemlje po proizvodnji kave. Pokrajina Sidamo je poznata po tome što ima savršene klimatske uvjete za uzgoj kave. Na visinama od 1500 do 2200 metara kiše ima dovoljno, temperatura je optimalna i tlo je plodno, što čini ta područja idealnima za uzgoj kave. Sidamo je kava visoke kvalitete jedinstvenih okusa, s citrusnim i cvjetnim tonovima te blagim čokoladnim okusom.

Etiopija je domovina kave i peti je najveći svjetski izvoznik kave. Oko 15 milijuna stanovnika Etiopije bavi se uzgojem kave, te oko 20% stanovništa ovisi o proizvodinji i trgovini kave. Od izvoznih prihoda, oko 28% dolazi od kave, koja je glavni izvor zarade od prodaje. Etijopljani su veliki ljubitelji kave i većina uzgojene kave ostaje na domaćem tržištu. Unatoč tome, najveći su izvoznik kave u Africi. Zanimljivo je da se kava i dalje vrlo često priprema na tradicionalan način u posebnoj posudi za kavu zvanoj jebena.

Koliko su Etijopske kave kvalitetne i populane u svijetu, najbolje govori činjenica da je od 27 finalista na ovogodišnjem Good Food Awardsu čak 26 finalista koristilo kavu iz Etiopije. U kvalitetu kave iz Etiopije možete se uvjeriti konzumiranjem našeg Gospodina Kavomira, koji dolazi upravo iz pokrajine Sidamo.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.