Moja najveća želja otkako sam se počeo baviti specialty kavom bila je imati vlastiti coffee shop. Pet godina nakon prvog susreta sa specialty kavom, točnije u kolovozu prošle godine, uspio sam zajedno sa svojom boljom polovicom Irenom otvoriti specialty coffee shop Kavantura. 

Naš kofeinski raj Kavantura nalazi se na Horvaćanskoj 23A, u zagrebačkom kvartu Knežija. Želja nam je bila otvoriti coffee shop izvan centra jer i izvan centra ljudi žele piti finu kavu, a takve ponude uglavnom nema. Lokacija Kavanture je odlična jer se nalazi kod velikog križanja Savske, Selske i Jadranskog mosta, a usto je parkiranje besplatno, što je zgodno onima koji dolaze k nama iz drugih kvartova. Zanimljivo je da nam dolazi i solidan broj stranaca, a nedavno smo imali i neke glazbenike s InMusic festivala kao goste.

Ime coffee shopa Kavantura mnogo govori o našoj ponudi. Osim izbora dvije vrste single origina, u ponudi imamo filter kave koje pripremamo na razne načine. Koristimo AeroPress, V60, Syphon, french press i Clever Dripper. Specijalitet našeg coffee shopa je naravno AeroPress, u kojem sam aktualni državni prvak. Osim filter kava, u stalnoj ponudi je i turska kava koju pripremamo po posebnom turskom receptu, a za pripremu koristimo naš vlastiti blend Kahvesi. Radimo i vlastiti cold brew, kojeg trenutno nudimo u više varijanti. Osim klasičnog cold brewa, kod nas ga se još može piti s mlijekom, s limunadom ili s ginom i tonikom. Osim konzumacije kave, u Kavanturi ujedno prodajemo našu kavu u zrnu (ili mljevenu). Nudimo naša dva single origina, Gospona Kavomira i Gospođicu Kavicu, te blend Kahvesi.

Kako dolikuje pravom coffee shopu, kod nas je zabranjeno pušenje. Teško je guštati u kavi ako sve smrdi po cigaretama. Jedini smo kafić na Knežiji gdje se ne može pušiti, na zadovoljstvo mnogih. Osim klasične ponude, svaki mjesec organiziramo razne radionice, cuppinge, predavanja, predstavljanja i druga događanja koja nas dodatno izdvajaju iz mora kafića koji svi nalikuju jedan na drugi. Uz kavu nudimo kolače i kekse od Kokolacha, koji su bez glutena i šećera, dok od alkohola u ponudi imamo izbor domaćih craft piva, vina, cidera, rakija i likera. Čajeve imamo od riječkog Samovara, a sokove od Agropošte, uz koje nudimo svježe sokove od limuna i naranče. 

Drago mi je da su brojne kavopije s Knežije, ali i iz drugih kvartova prepoznali našu priču, te su postali naši stalni gosti. Kao što sam napisao, Kavantura će uskoro proslaviti prvu godinu postojanja, što me čini izuzetno ponosnim jer biti poduzetnik u Hrvatskoj nije laka stvar. Iza nas je godina mnogih izazova, a pred nama su nove prilike i nove (k)avanture! 

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.