Iz zemlje Inka dolazi nam kava Tunki koju najviše koristimo kod nas u specialty coffee shopu Kavantura. Kava je 2010. godine dobila nagradu za najbolju specialty kavu svijeta na Specialty Coffee Association of America Expou. Uz tu nagradu, osvojila je i brojne druge, što je jako dobar pokazatelj kvalitete ove kave.

Plantaže kave na koja se uzgaja Tunki, nalaze se u regiji Puno u Andama nedaleko Bolivije. Nadmorska visina na kojima se uzgaja je između 1600 i 2000 metara, a naziv je dobila po lokalnoj ptici Tunki. Kava se uzgaja isključivo organski, bez pesticida i kemikalija te je zbog toga dobila certifikat organske kave. 

Uzgajavači kave Tunki članovi su zadruge CECOVASA, osnovane 1970. godine. U zadruzi, čije je puno ime Central de Cooperativas Agrarias Cafetaleras de los Valles de Sand, se nalazi više od 5000 obitelji iz regija Puno i Cuzco. Zadruga pomaže svojim članovima da lakše plasiraju kavu na međunarodno tržište, asistira pri brojnim nabavkama povoljinih materijala za farme, administraciji, certificiranju i ostalom potrebnom za uzgoj kave na farmama. 

U Peruu je uobičajno da se kava uzgaja u hladu, a bere se isključivo ručno. Berba kave Tunki traje od travnja sve do listopada, a nakon berbe kava se s farmi dostavlja u zadrugu gdje prolazi kroz procesni centar. U njemu se kava obrađuje mehanički, zatim se fermentira u malim spremnicima u trajanju od 20 sati, a nakon toga se ispere i polaže na tlo da se osuši na suncu. Zanimljivo je da obitelji koje uzgajaju kavu Tunki vuku porijeklo od naroda Quechua i Aymara, koji su potomci Inka

Kavu možete kupiti kod nas u coffee shopu ili na našem web shopu Kavantura.

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.