Otkako sam se prije pet godina počeo baviti specialty kavom, prva drugačija kava koja nije bila pripremljena pomoću espresso aparata bila je napravljena pomoću aparata za filter kavu AeroPress. To mi je bio prvi doticaj s filter kavom koja se priprema na kvalitetan način. Prijašnja loša iskustva bile su filter kave koje su bile pripremljene iz jeftinih aparata za filter kavu i k tome s lošom kavom. 

Kad sam prvi put probao kavu pripremljenu AeroPressom, okus mi je bio sasvim drukčiji od espresso kava. Jako me iznenadila činjenica da su okusi bili drukčiji premda su se obje kave pripremale s istom kavom. Kako kod nas nije bilo škole za filter kavu, okrenuo sam se internetu. Vrlo brzo sam se zaželio više znanja i to onog praktičnoga. Odlučio sam se prijaviti da radim kao volonter na poziciji glavnog bariste na brew baru na najvećem festivalu kave u Europi, World of Coffee, koji se je održavao u švedskom gradu Gothenburgu

Stjecanje iskustva u Švedskoj

Bio sam malo nervozan kad sam odlazio u Švedsku na festival jer je moje znanje o filter kavi bilo skromno obzirom da su drugi volonteri bili baristi iz brojnih europskih poznatih coffee shopova, a neki od njih su osvajali visoka mjesta na državnim natjecanjima. Unatoč nedostatku iskustva rada u coffee shopu gdje se učestalo pripremaju filter kave, dao sam sve od sebe. Osim što je u Gothenburgu bio najveći festival kave na kojega redovito dolaze najveća imena iz industrije kave, ujedno se održavalo i svjetsko prvenstvo u pripremi filter kave. Bila je to fantastična prilika učiti od najboljih. Isto tako bilo je to nevjerovatno iskustvo raditi tri dana na brew baru gdje sam radio upravo AeroPress. Imao sam sreće da je jedan od sponzora za AeroPress bio Tim Wendleboe. Od njegove managerice imao sam prilike naučiti raditi kako oni u njihovom coffee shopu rade AeroPress i to još s njihovom kavom iz Kolumbije po kojoj je on vrlo poznat. 

Dotada mi je jedini doticaj s poznatim baristima i coffee shopovima bio putem interneta, a na festivalu sam na brew baru pripremao AeroPress za mnoge od njih. Tako sam primjerice svaki dan radio AeroPress za Dritana Alselu, najpoznatijeg baristu na svijetu. Bilo mi je čudno kako je redovito svaki dan strpljivo čekao u redu da mu napravim AeroPress. Svima sam s guštom radio kavu, sve do zadnjeg dana kad je pri kraju moje smjene došao tadašnja aktualni prvak svijeta u filter kavi Stefanos Domatiotis iz Grčke, koji mi je uzor u filter kavi. Doslovno sam se počeo znojiti kada je došao probati kavu. Imao sam sreće da je stao nedaleko od mene s prijateljem isprobati kavu koju sam im ja napravio. Kada je rekao da mu je kava jako dobra, shvatio sam da ipak imam nekog dobrog znanja. 

Nešto kasnije kad sam završio smjenu, imali smo sastanak svih volontera brew i espresso bara. Voditelj brew bara Steve Hall iz Caravan Roastersa proglasio je mene za najboljeg volontera festivala. Bio sam jako iznenađen jer nisam mislio da se mogu znanjem nositi s baristima koji imaju bolje uvjete od mene. Ipak ljubav prema kavi i upornost učinila je svoje, što se je kasnije puno puta pokazalo kao vrlina.

Državno prvenstvo u Aeropressu

Kada sam čuo da će se po prvi put kod nas održati državno prvenstvo u AeroPressu, bio sam u nevjerici jer sam bio jako iznenađen da će uopće biti prvenstva i nisam znao hoću li moći se natjecati obzirom da sam tek otvorio Kavanturu sa svojom dragom. Ipak tek dva tjedna od otvaranja Kavanture, krenuo sam na svoje prvo službeno natjecanje kao barista. Jedino nisam baš bio sretan što se nisam mogao kvalitetno pripremati zbog nedavnog otvaranja coffee shopa. Samo sam dan prije puta uspio odvojiti nekoliko sati za pripremu. Došavši u Dugi Rat na natjecanje, vidio sam da je konkurancija ozbiljna jer prethodno nije bilo nikakve najave tko će sudjelovati. Neki od natjecatelja su uložili dosta vremena u pripremanje, ali nisam se s time zamarao nego sam odabrao recept s kojim sam mislio da imam šanse napraviti dobru kavu. Kavu koju je domaćin pripremio nije bila adekvatno ispržena, odnosno bila je prepržena, i kako god je pripremao osjetila se gorčina.

Finalisti: Matija Matijaško, Lori Brnčić i ja

Natjecanje je dosta kasnilo, ali me kašnjenje nije činilo nervoznim. Uživao sam u razgovorima s ostalim sudionicima događanja i okolišu. Kada sam nastupao u prvom krugu, nisam znao što očekivati obzirom da nisam bio zadovoljan s kavom. Probao sam napraviti još neke izmjene u receptu, ali nije ispalo najbolje. Svjedno nekako sam prošao u finale. Onda sam imao jasnu sliku kako da poboljšam recept, što se pokazalo pobjedničkim. Sva tri suca u finalu odabrali su moju kavu kao najbolju, što mi je bila velika satisfakcija. Nagrada za pobjedu u prvom državnom prvenstvu bio je put u Sydney na svjetsko prvenstvo!

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.