kavopijin vjesnik

Prošlo je dosta vremena od zadnjeg Kavopijinog vjesnika. Svakako je bilo lakše voditi blog dok sam imao viška slobodnog vremena, a sada kada sam prekrcan obavezama, slobodno se vrijeme teže nađe. Ipak, zbog trenutačne situacije s korona virusom, više je slobodnog vremena nego onog zauzetog obavezama. A kako mi je nedostajalo pisanje bloga, vrijeme je da probam nadoknaditi izgubljeno vrijeme. U svijetu kave stalno ima nečeg novog, tako da neće nedostajati vijesti u Kavopijinom vjesniku.

1. Napokon je prvi put u povijesti dostupna specialty kava s Madagaskara. Zebu Estate farma s Madagaskara imala je prošle godine prvi urod nakon sadnje, te je svega 30 kilograma bilo dostupno za plasman na tržište. Kavu je podijelilo šest pržionica. Alex MacIntyre iz pržionice Manifesto Coffee opisao je kavu kao ne pretjerano kiselom i lijepo balansiranom. Bilješke o kušanju je ovako naveo: ušećerena jabuka, prženi sljezov kolačić i čajno pecivo s maslacem. Madagaskar je, inače, zemlja u kojoj raste najviše različitih vrsta kava na svijetu. No međutim, iako na Madagaskaru raste preko stotinu različitih biljaka kava, niti jedna se ne uzgaja komercijalno.

2. Prije nekoliko godina sam pisao o New Balance tenisicama Cortado, koje su bile postale vrlo tražene kod kavopija u Americi. Sada je Nike izbacio svoje kofeinske tenisice. Novi model Nike Air Force 1 dolazi u boji kave s prigodnim crtežima i natpisima. Unutar tenisice se nalazi crtež šalice kave s logom Nikea, te se posebno ističe napis roasted by Nike. Nesumnjivo će njihove kofeinske tenisice ponovno biti hit u svijetu kave.

3. Nakon što je prije tri godine Coca Cola izbacila na japanskom tržištu posebno izdanje Cole s dodatkom kave, sada su izbacili taj proizvod i na američkom tržištu. Uz Coca Colu, u napitku se nalazi brazilska kava, a dostupna su tri poizvoda: tamna mješavina, s okusom vanilije ili s okusom karamele. Zanimljivo, Coca Coli ovo nije prvi izlet s dodatkom kave za američko tržište. Godine 2006. izbacili su Blak, no dvije godine kasnije ugašena je proizvodnja.

4. Brojna istraživanja o kavi donijela su mnogobrojne činjenice o tome kako kava pomaže zdravlju. Stoga ne čudi novo istraživanje koje se bazira na 16 različitih istraživanja, u koje je bilo uključeno preko milijun muškaraca na tri različita kontinenta, kako konzumacija kave smanjuje šanse dobivanja raka prostate. Znači, kao što stalno ponavljamo, pijmo puno fine i kvalitetne kave i tako pazimo na svoje zdravlje!

By Dejan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.